TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Povzema iz FINANC
14.10.2009, Ljubljana

Ali pri Lukšiču vodijo javne razpise, da jih dobijo pravi?

Andreja Rednak
vsi članki avtorja
Finance 196/2009
9.10.09 00:01
Štirje v boj za skoraj 800 tisoč evrov, prvotni izbor je minister Igor Lukšič razveljavil; končni izbranec je povezan z SD

OGLAS

Preberite tudi:
  1. Minister Igor Lukšič delavcem Steklarske nove namesto pokojnin obljublja lov na odgovornost

Najprej je na javnem razpisu za 800 tisoč evrov za razvijanje aktivnega državljanstva med mladimi za točko zmagala mladinska mreža MaMa iz Ljubljane, kar je minister za šolstvo Igor Lukšič zaradi pritožbe dveh neizbranih razveljavil. Na vnovičnem ocenjevanju je bil za dve točki boljši mariborski Zavod PIP ; ta je povezan z ministrovo stranko SD.


Bo razpis zaradi sumov o nepravilnostih ponovljen?

Predsednik Mladega foruma SD David Delakorda (desno), ki je tudi podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije, ta pa je na razpisu za mladinski denar nastopil v konzorciju z izbranim Zavodom PIP, je zanikal, da bi za zmago lobiral pri strankarskem kolegu, ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču. Lukšič na očitke o domnevni politični kuhinji pri razpisu še ni odgovoril.

Člani komisije na ministrstvu so tudi pri vnovičnem ocenjevanju vlog vztrajali pri prvotnih ocenah, dodali pa so točke še za kvantitativna merila, zato se je pojavil nov zmagovalec - Zavod PIP, ki je dosegel 93,6 točke od 100 možnih (drugouvrščena MaMa pa 91,6 točke). Pogodba še ni podpisana, pravi Matevž Kmetec , direktor izbranega Zavoda PIP (ta se ukvarja s pravnim svetovanjem, pravno pomočjo, svetovanjem potrošnikom ...), pričakuje pa, da bo prihodnji teden. Neizbrani: To je politična kuhinja, tožili bomo

Podpis bo prek sodišča poskušala preprečiti direktorica mreže MaMa, ki združuje 36 organizacij s statusom mladinskega centra po vsej Sloveniji, Patricia Čular . Ta o izidu razpisa pravi: "Verjamemo, da gre za povsem politično odločitev ministrstva." Boji se tudi, da bodo prva večja javna sredstva za mladino z izborom Zavoda PIP, ki ga do zdaj ni bilo nikjer, ko je za šlo za delo z mladimi, pograbili študentska društva in organizacije, pa tudi podmladki političnih strank.

Delakorda zanika politično lobiranje pri Lukšiču

Zavod PIP je namreč na razpisu nastopil v konzorciju med drugim z Mladinskim svetom Slovenije , kjer med 17 člani najdemo tudi šest podmladkov političnih strank. Med njimi je tudi Mladi forum SD, ki ga vodi David Delakorda, sicer tudi podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije. Zavod PIP je tudi ponujal pravno pomoč Mestnemu mladinskemu svetu Maribor, ki ga je nekoč tudi vodil Delakorda.

Govorice, da je lobiral pri ministru iz svoje stranke Igorju Lukšiču za Zavod PIP, je Delakorda zavrnil: "Ne, nisem lobiral. Postopek na ministrstvu je potekal korektno, pritožba Zavoda PIP zoper izbor je bila utemeljena, saj so člani komisije nepravilno in različno ovrednotili izpolnjevanje povsem objektivnih kvantitativnih meril na razpisu." Napačen rok na spletu?

Delakorda je tudi dejal, da bi morali na ministrstvu mrežo MaMa izločiti že na začetku, saj je za dve uri zamudila rok za oddajo prijave na razpis. Čularjeva iz MaMa priznava, da so res zamudili, ampak po njenem zato, ker je bila na spletni strani ministrstva zavajajoče navedena napačna ura za prijavo, kar je ministrstvo tudi priznalo ter njihovo prijavo vseeno upoštevalo.

Ministrstvo ne spoštuje svojih lastnih pravil

"Mreža MaMa bi morala pogodbo po pravnem pouku ministrstva podpisati že do 21. avgusta, pisalo je tudi, da pritožba tega ne zadrži. Namesto tega smo šele 15. septembra dobili Lukšičev razveljavitveni sklep, ki ne omogoča več pritožbe. Zato bomo tožili," napoveduje Čularjeva. Pisali so tudi ministru Lukšiču, ki jih bo prihodnji teden sicer sprejel, a si od tega ne obetajo nič. "Še najbolj pošteno bi bilo, da bi razpis ponovili," pravi Čularjeva.

Z ministrstva za šolstvo, kamor smo vprašanja o razpisu in domnevnem vplivu lobiranja na odločitev ministra Lukšiča poslali včeraj dopoldne, odgovorov nismo dobili; popoldne so sporočili, da se jih bodo potrudili pripraviti čim prej oziroma v zakonskem roku.

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net