TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
IZŠTEKANI PAPIR
12.02.2010, Ljubljana

Spoštovani,

če se doslej niste mogli odločiti za obisk ljubljanske premiere Nove popevke z Družinskim ansamblom za prosperiranje poezije in glasbe Papir v oddaji Izštekani, pa vam je zdaj malce žal, da se niste prijavili - naj vas potolažimo.

V studiu je še prostor, pridite! No, ni pa slabo, če svoj prihod napoveste na naslov izstekani@rtvslo.si , da vemo, koliko vas bo :)

hvala, na snidenje,

Jure Longyka

*************************************************************
RADIO SLOVENIJA, 2. program - Val 202, petek, 12.2.2010 ob 22.25

IZŠTEKANI PAPIR

LJUBLJANSKA PREMIERA - PRED OBČINSTVOM

Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR bo v prestolnici prvič nastopil v oddaji IZŠTEKANI na Valu 202. Gre za nov, dolgo nastajajoč podvig, katerega vezivo je pesnik, dramatik in besedilopisec Rok Vilčnik, gradivo pa ljubezen, muzika, beseda in številni odlični glasbeni (po)ustvarjalci, združeni v gibanju z imenom Nova popevka. Na dogodek je povabljeno tudi občinstvo, vstop v Studio 14 bo prost, prijave sprejemajo na elektronskem naslovu izstekani@rtvslo.si .

Bilo je leto 2003, ko so nastale zasnove tega, čemur danes s ponosom rečemo Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbePAPIR. Dramatik in pesnik Rok Vilčnik - rokgre je z zasedbo Patetico doživljal nesluten sprejem v slovenski javnosti. Se še spomnite, kako s(m)o vsi znoreli? Svetovne melodije, preoblečene v šik džezovska oblačila, virtuozno odigrane, srč(ka)no odpete in prekrite z neverjetnimi Rokovimi besedili, so vžgale kot napalm. Rok pa je že takrat v druženjih s prijatelji, ki znajo igrati, živeti in delati glasbo, ustvarjal nove, povsem avtorske popevke. Popevke, ki imajo danes dom, družino, prijatelje in manifest. In ki v zadnjih mesecih dobivajo še zadnji člen v tej čudoviti verigi: poslušalce.

Trajalo je dolgih sedem let, veliko večerov, premnogo litrov. Skozi zgodbo so šli številni vidni ustvarjalci, Marko Gregorič, Andrej Stermecki, Severa Gjurin, Irena Zdolšek, Boštjan Gombač, Andraž Mazi, Timi Krajnc, Drago Ivanuša, Maja Pihler-Bilbi. Vsak je pustil pečat, vsak je danes član širše družine. Družine, katere jedro so pevki Ana Bezjak (diplomantka celovškega konservatorija na oddelku za džezovsko petje in glasbena pedagoginja) in Mirna Bogdanović (članicaskupine Yogurt, študentka klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in petja na konservatoriju v Celovcu), legendarni mariborski kitarist Igor Bezget, odlični basist Tadej Kampl, tudi zunaj naših meja uveljavljeni bobnar Bruno Domiter, vrhunski džezovski pianist in aranžer Sebastijan Duh, s študentsko Prešernovo nagrado nagrajeni skladatelj Gregor Stermecki ter vizionar, besedilopisec in ponekod tudi soavtor glasbe Rok Vilčnik. To je Papir. Vodilni predstavnik Nove Popevke.

"Prihajaš bliže in se smejiš. Po vsem tem času še kar drhtiš. In tvoja hoja ... in ta tvoj plašč ... skrivati žalost še vedno znaš."

"Se kdaj spomniš te mladosti v starosti ... Bolečine, o kateri govorim ... Le ko sanjamo, smo v resnici prosti ... Zato tudi tebi oprostim."

"Najprej bil je sam, potem prišla si ti. Najprej je bila tema in za njo prišle so še luči. Se v vsakem svetu kakšen čudež kdaj zgodi ... v mojem si se ti."

»Pri Novi popevki ne gre za izum nove oblike ali žanra, preprosto gre za dobro, pristno avtorsko muziko, ki ni le mašilo med reklamami, ki nekaj pove o tem svetu in nas samih in bo ostala za prihodnost in za vzorec, kot nekdaj tista stara. Novi glasbeni val, ki prihaja iz Maribora, se naslanja na svojo legendarno predhodnico le v smislu kakovosti avtorskih zmogljivosti, sicer pa črpa iz modernejših urbanih zvrsti, iz soula, džeza, bluza in šansona. Stara popevka je stara, naj živi nova!« Tako pravi Manifest Nova popevka, objavljen na spletu januarja letos.

In kako zveni ta Nova popevka? Hm. Raje, kot da bi besedovali, vas vabimo na obisk katere od spletnih povezav − na njih lahko najdete koncertne posnetke in čisto sveživideospot»Slutnja«. K poslušanju plošče, ki bo posneta še to pomlad. In seveda na obisk koncerta. 13. februarja bo Papir praznoval Valentinovo v mariborski Kibli. Za 31. marca pripravlja »Večer Nove popevke«, veliki koncert z gosti v SNG Maribor. Slovenski prestolnici pa se bo premierno predstavil v petek, 12. februarja 2010, ob 22.25 v živo v oddaji IZŠTEKANI v Studiu 14 Radia Slovenija z neposrednim prenosom na frekvence Vala 202.

Vrata Studia bodo odprta tudi zanovosti željno občinstvo! Vstop bo prost, če želite prisostvovati, se prijavite po elektronski pošti: izstekani@rtvslo.si . Pohitite, število sedežev je omejeno!

Povezave:

www.youtube.com/watch?v=-ErfxSAUe4o

www.facebook.com/home.php#!/pages/Druzinski-ansambel-za-prosperiranje-poezije-in-glasbe-PAPIR/163455891888?ref=ts

www.myspace.com/papirpapir

www.rtvslo.si/izstekani , www.rtvslo.si/val202 , www.poglej.si/izstekani

Vljudno prosimo, da vest o dogodku širite naprej. Novinarji se lahko akreditirate za poročanje iz zakulisja. Dodatne informacije dobite na naslovu jure.longyka@gmail.com , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 041-675-416 (Grega Peterka) oziroma 01/256-38-32 (Jure Longyka).

Jure Longyka



Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net