TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
ŽUPAN FRANC JURŠA je ob 54. občinskem prazniku dejal
kongresna dvorana hotela BIOTERME

SLAVNOSTNI GOVOR ŽUPANA OB 54. PRAZNIKU OBČINE LJUTOMER

Spoštovani

- minister Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dr. Henrik Gjerkeš,

- svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Ljutomer,

- častna občanka Občine Ljutomer zaslužna profesorica dr. Slavica Šikovec,

- častni občan Občine Ljutomer gospod Miroslav Steržaj,

- prejemniki občinskih nagrad in priznanj ,

- gosti pobratenega mesta Užice iz Srbije,

- župani sosednjih občin,

- poslanci Državnega zbora Republike Slovenije,

- občanke in občani.

Občina Ljutomer praznuje svoj občinski praznik na dan spomina na I. slovenski tabor, ki je bil 9. avgusta 1868 v Sršenovem logu v Ljutomeru. Naši predniki so na tem pomembnem dogodku slovenske zgodovine gradili razvoj kraja in lepšo prihodnost. S spoštovanjem do tradicije smo tudi občanke in občani današnjega časa dolžni priznavati dosedanja prizadevanja predhodnikov ter skrbeti za razvoj občine in mesta Ljutomer.

Mineva štiriletno obdobje ustvarjanja, napredka, dosežkov in dokazovanja.

Obdobje, ki je bilo zaznamovano z globalno gospodarsko ter finančno krizo in ki ni zaobšla tudi naše občine.

Kljub temu je Občina Ljutomer izpeljala večino zastavljenih programov in projektov na različnih področjih. Planski cilji so doseženi, ostaja pa še veliko novih izzivov, ki so pred nami. Rezultati so razveseljivi in vzpodbudni, dokazujejo vrednoto o dosedanjem skupnem, trdem in vztrajnem delu. Za dosego splošne blaginje je potrebno še več vlagati v znanje ter nagrajevati dobro in uspešno delo ter gospodarjenje. A brez velike pozornosti solidarnosti in socialnemu področju ne bo uspehov.

Drobno gospodarstvo s podjetništvom se vse aktivneje vključuje v razvoj, tudi z obogatitvijo ponudbe. Za nove naložbe gospodarstvenikov je občina pripravila Poslovno cono za nekdanjim MTT-jem in dodatno ureja novo Puchovo poslovno cono.

Največji premiki investicijskih vlaganj se v zadnjem času kažejo na področju turističnega gospodarstva. Občina Ljutomer je sprejela strateški razvojni in trženjski načrt turistične destinacije zaokroženega območja Prlekija - Ljutomer s ciljem spodbujanja razvoja turizma, povezovanje in skupna promocija ponudnikov.

Na področju turizma izstopajo Bioterme pri Mali Nedelji z odprtimi bazeni ter pokritim bazenom, welness centrom, restavracijo in novih hotelom. Javni zavod LTO Ljutomer z mrežo turistično informativnih centrov pridobiva več kot 50 % sredstev za delovanje na trgu.

K razvoju in ponudbi turizma sodi tudi nova podoba mesta Ljutomer z lepo in sodobno urejenim Glavnim trgom, Parkom I. slovenskega tabora in parkom generala Rudolfa Maistra, ki je bil dokončno obnovljen v letošnjem letu.

Celotna ureditev Športno rekreacijskega centra v Ljutomeru je v teku, investicija bo končana v letu 2012. S tem projektom bo urejenih več kompleksov kot so kopališče z bazeni, nogometna in teniška igrišča ter tribune, kasaški muzej in prostori zelenih površin za sprehajanje.

Prihodnost je v mladi generaciji in znanju. Na odlične uspehe dijakov in zlate maturante Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je občina izjemno ponosna. Z izgradnjo Športno izobraževalnega centra pri Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru so dijaki in ostali športniki ter ljubitelji športa pridobili nove športne površine.

V letošnjem letu se zaključuje izgradnja nove osnovne šole, vrtca in telovadnice v Stročji vasi, katere otvoritev bo v začetku septembra. To je največja investicija v naši občini, na katero smo zelo ponosni.

V skrbi za mlade družine in iskalce stanovanj je v letošnjem letu zaključena izgradnja večstanovanjskega objekta s pripadajočo infrastrukturo v mestu Ljutomer po sistemu javno zasebnega partnerstva. Na Jurševki se pripravlja zemljišče za prodajo v namene individualne stanovanjske gradnje. Z velikim prizadevanjem je Občina Ljutomer brezplačno pridobila več kot 6 ha stavnih zemljišč od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki bodo v prihodnosti na razpolago mladim družinam.

Občina Ljutomer uspešno sodeluje s sosednjimi občinami in ostalimi občinami v regiji. Smo nosilec in koordinator vseh aktivnosti v zvezi s pripravo in izvedbo projekta Vodooskrba za Pomurje sistem C ter odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure.

Ustanovljeno je bilo Javno podjetje Prlekija d.o.o. , ki od 1. aprila letošnjega leta izvaja gospodarsko javno službo varstva okolja oskrba s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode na območju več občin. Medobčinski inšpektorat in redarstvo deluje kot skupna uprava za 6 občin.

Konec leta 2007 smo zaprli deponijo odpadkov v Ljutomeru, v letu 2008 podpisali pogodbo o upravljanju deponije v zapiranju, v letu 2009 pričeli s sanacijo in v letošnjem letu izpeljali sanacijo . Odpadki se odvažajo na regijsko deponijo v Puconce, uskladili in uredili smo pravne podlage in poravnali vse finančne obveznosti iz preteklih let.

Občina Ljutomer se je aktivno vključila v projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu, v katerem je sodelovalo 1.300 prostovoljcev.

Sprejet je Občinski program varstva okolja Občine Ljutomer in načrt ukrepov do leta 2015.

Nerealizirana naloga občine ostaja Projekt Občinski prostorski načrt za območje celotne občine, ki je v fazi priprave osnutka. Oddana je bila vloga za pridobivanja smernic nosilcev urejanja prostora in dopolnitev smernic k osnutku.

Razvoj gospodarstva in drugih dejavnosti je povezan s potrebo po urejeni cestno-železniški infrastrukturi. Občina Ljutomer je v tem štiriletnem mandatu obnovila 21,7 km lokalnih cest in občinskih javnih poti. V tem času se intenzivno izvajajo dela na krožišču pri Muralesu.

Podrobnejše podatke o projektih in programih je občina zapisala v brošuri z naslovom Včeraj in danes skupaj z vami za uspešnejši jutri, ki je bila dostavljena vsem gospodinjstvom v občini, poročilo o delu občinskega sveta in župana v obdobju 2006 - 2010 je obravnaval in sprejel občinski svet na zadnji seji.

Prostovoljna gasilska društva v Občini Ljutomer se opremljajo po sprejetem petletnem programu. V tem obdobju je občina sofinancirala nakupe 12 gasilskih vozil, 7 gasilskih motornih brizgaln, 96 kompletov gasilske osebne zaščitne opreme.

Ljutomerska občina je ponosna na bogato kulturno in etnografsko dediščino naših prednikov, ki jo negujejo in nadaljujejo kulturna in turistična društva ter ustanove s številnimi aktivnostmi.

Pri ustvarjanju dobrega imena naše občine in mesta Ljutomer, ne morem in ne smem pozabiti številnih uspehov naših športnikov.

Recesija se je odrazila tudi v našem okolju, ki je povzročila stečaj podjetja Mura. Občina Ljutomer se je odzvala novim razmeram in vsem potrebnim pomoči tudi finančno pomagala. Z zagotavljanjem socialnih transferjev v občinskem proračunu je naša občina na samem vrhu med občinami v Pomurju.

Spoštovane občanke in občani,

prepričan sem, da smo v prihodnje pripravljeni in sposobni ustvarjati še ugodnejše pogoje za delo in življenje v osrčju Prlekije. Živimo v času, ko se moramo zavedati, različnih potreb in zahtev posameznikov in družin. Lokalna skupnost se bo trudila, da bo zagotavljala pogoje za skupno dobro nas in naših zanamcev. To lahko dosegamo s prilagoditvijo na nove spremenjene pogoje, ki jih zahteva znanje, inovativnost in sposobnost izkoristiti vse naravne danosti.

Realizacija programov in projektov minulega leta, kakor tudi štiriletnega mandata so porok za nadaljevanje in nadgradnjo. Čas, ki je pred nami bo prinesel nove priložnosti in skupaj se bomo trudili in sledili novim načrtom.

Prepričan sem, da jih bomo s skupnimi močmi znali realizirati, saj so izkušenost, znanje in kohezija naši aduti tudi v bodoče.

Na današnji slavnostni prireditvi se želim zahvaliti vsem članicam in članom Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki so v tem mandatu konstruktivno sodelovali in podpirali smelo zastavljen program dela in projekte planirane v občinskem proračunu, ki se je iz leta v leto povečeval predvsem zaradi uspešnosti občine na pridobivanju nepovratnih sredstev po razpisih države. Zahvala velja Občinski upravi Občine Ljutomer, vsem odgovornim v javnih zavodih, javnih podjetjih in javnih institucijah, ki so na svojem področju uspešno izvajali svoje programe.

Verjamem, da je naš skupni cilj usmerjen v to, da v naši lokalni skupnosti ustvarimo takšne razmere, ki bodo zagotovile zaposlitev ljudi ne glede na socialne razlike, zdravo konkurenčnost in blaginjo občank in občanov. Ustvariti je potrebno pogoje za prijetno okolje, ki bo naklonjeno razvoju za odprto in ustvarjalno družbo različnih generacij in medkulturnega dialoga.

Ob 54. prazniku Občine Ljutomer, vsem občankam in občanom ter vam zbranim na tej slovesnosti, čestitam in vas vabim, da se nam pridružite v prizadevanjih za lepšo in boljšo prihodnost Občine Ljutomer.

Ljutomer, 7. 8. 2010

Franc JURŠA

ŽUPAN

župan Franc Jurša (46 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net