TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
V redakciji KLOPOTCA se o referendumu o malem delu nismo javno opredeljevali. Objavili smo "uradni vladni poziv", sedaj pa še objavljamo
"druge kontra utemeljitve"...

Mali delavec - velik revež

nedelja, 3. 4. 2011

Malo delo - še več dela na črno.

Zakon o malem delu, ki ga predlaga Pahorjeva vlada in o katerem bomo odločali na referendumu 10. aprila, vse posameznike postavlja v situacijo, ko bodo pri opravljanju malega dela ostali brez vseh osnovnih socialnih pravic in finančne varnosti. Mali delavci bodo tako na primer na lastne stroške potovali v službo oziroma na delovno mesto in nazaj domov, nihče jim ne bo kril stroškov za malico, tudi odmor za malico v zakonu za malega delavca ni predviden, mali delavec bo lahko odpuščen v petih minutah oziroma z enim stavkom, brez odpravnine in brez odpovednega roka, … Malo delo bo - zaradi možnosti velike fluktuacije delavcev - odvzelo redna delovna mesta velikemu deležu zaposlenih in zmanjšalo število zaposlitev za določen in nedoločen čas.

Že brez tega, da bi v okviru delovne zakonodaje imeli tudi male delavce, ki bodo brez pravic in torej veliki reveži, lahko skoraj dnevno spremljamo neplačevanje socialnih in drugih prispevkov, nečloveško ravnanje s slovenskimi in tujimi delavci, plačilno nedisciplino ... V kolikor bi bil zakon na referendumu potrjen, bi bilo tovrstnih krivic še več, delavcu pa ne bi preostalo drugega, kot da se loti dela na črno.

A v tem grmu tiči še en (slab) zajec. Pri omejevanju dela na črno se je Pahorjeva vlada odločila, da bo sprejela zakon, ki temelji izključno na metodi sankcioniranja in kaznovanja. Delavec, ki bo že tako ali tako brez socialnih pravic, se bo tako morda moral tudi za svoj eksistenčni obstoj lotiti dela na črno. Medtem, ko bodo ljudje skušali prebroditi socialno stisko z delom na črno, bo vlada nad njih pošiljala delovne inšpektorje, ki jih bodo po novem zakonu o delu na črno mastno oglobili ter tako še povečali njihovo socialno stisko. Ob tem pa Pahorjeva vlada z zakonom omejuje še medsosedsko pomoč. Zaradi nedomišljenih zakonov te vlade bodo socialne stiske Slovenk in Slovencev torej le še vedno večje.

Tako zakon o malem delu kot tudi zakon o omejevanju dela na črno imata skupno točko - krivična sta do ljudi. Z njima se ne bo povečalo število novih delovnih mest, povečale pa se bodo socialne stiske in krivice.

Ker malo delo ni narejeno po meri delavca, ampak po meri še ene slabe odločitve Pahorjeve vlade, je treba ta zakon na referendumu 10. aprila odločno zavrniti.

http://www.sds.si/news/8683

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net