TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
NE DAJ SE, JANEZ !
Slovenija. POVZEMAMO:

Janša: Vlada tokrat ne bo pokleknila pred sindikati javnega sektorja

Ljubljana - Vlada je doslej vedno pokleknila pred sindikati javnega sektorja, ko so ti zagrozili s stavko, a tokrat temu ne bo tako, je v pogovoru za TV Slovenija povedal premier Janez Janša.

131 +10 NATISNI POŠLJI PISAVA Share

Razlog za skorajšnjo stavko javnega sektorja Janez Janša deloma pripisuje nerazumevanju situacije. Vlada je po njegovih besedah skušala čim bolj jasno predstaviti položaj, v katerem sta Slovenija in širše evropsko okolje, koliko je še manevrskega prostora pri zadolževanju, kakšne so obveznosti Slovenije in kakšne bodo sankcije, če obveznosti do partnerjev ne bomo izpolnili. "Na nek način smo računali, da bo to pripomoglo k temu, da bo nekoliko več razuma v tem dialogu. Žal se to ni zgodilo," je dejal.

"Vsak, ki bo stavkal, za tisti dan ne bo dobil plačila"


Drugi razlog Janša vidi v tem, da je vlada vedno, kadarkoli so sindikati javnega sektorja zagrozili s stavko, pokleknila. "Vendar tokrat temu ne bo tako. Ta stavka ne bo plačana. Vsak, ki bo stavkal, za tisti dan ne bo dobil plačila," je bil jasen predsednik vlade.

"Tako se ni možno pogajati. Ti ljudje živijo na luni."


Vlada je po njegovih besedah pričakovala, da bodo sindikati po tem, ko je bilo predlagano 15-odstotno znižanje plač, prišli nasproti s svojim predlogom, nato pa bi ga uskladili. Sindikati pa so v stavkovnih zahtevah predlagali takojšnjo odpravo plačnih nesorazmerij, kar bi pomenilo dodatnih nekaj sto milijonov evrov povečanja mase plač. "Tako se ni možno pogajati. Ti ljudje živijo na luni," je dejal Janša.

Ob tem je zavrnil očitke o pomanjkljivem socialnem dialogu in o tem, da naj bi vlada podcenjevala javni sektor. "To govorjenje sindikalnih voditeljev je zgolj propagandno nabijanje v času, ko se skuša povečati konflikt," je poudaril. Javni sektor je po njegovih besedah pomemben, saj omogoča, da družna normalno deluje.

"Porabimo lahko le toliko, kot ustvarimo"


A Janša je spomnil, da lahko porabimo le toliko, kot ustvarimo. "Vlada nima svojih sredstev. To so sredstva davkoplačevalcev in tukaj gre za srečanje z realnostjo," je opozoril premier. Velik del Slovenije je to v zadnjih treh letih že spoznal, zdaj pa smo prišli do trenutka, ko začenja to spoznavati tudi javni sektor. "Prekomerna potrošnja zadnjih treh let je bila financirana z zadolževanjem in zdaj prihajajo računi za to zadolževanje - 700 milijonov evrov v letošnjem letu samo za plačilo obresti," je povedal.

"V Sloveniji miselnosti nismo prilagodili novim razmeram"


Situacija, v kateri se je danes znašla Slovenija, po oceni Janše sicer ni le posledica slabega dela vlade v prejšnjem mandatu ali nesprejetja strukturnih reform v času gospodarske rasti. "To, kar imamo danes, je tudi posledica širšega dogajanja, torej udarca gospodarske krize, in predvsem dejstva, da v Sloveniji miselnosti nismo prilagodili novim razmeram," meni.

Janša je danes sicer obiskal podjetje Boxmark iz Kidričevega. Poleg Janše na fotografiji tudi direktor podjetja Marjan Trobiš.Janša je danes sicer obiskal podjetje Boxmark iz Kidričevega. Poleg Janše na fotografiji tudi direktor podjetja Marjan Trobiš.

Ukrepe, ki jih predlaga vlada, je treba po oceni Janše zato sprejeti v tej obliki, sicer bodo v naslednjem krogu bistveno ostrejši. Zagotovil je, da ukrepi ne bodo prizadeli le najšibkejšega sloja državljanov, temveč tudi bogate. "Problem Slovenije je, da tako imenovani bogati razred ni tako velik, da bi tukaj lahko dobili vsa tista sredstva, ki jih na drugi strani potrebujemo, da zapremo te škarje," je dejal premier.

Razlika med nadomestilom za čas brezposelnosti in minimalno plačo "najnižja na svetu"


Janša je komentiral tudi nekatere konkretne ukrepe. Predvidene spremembe na področju nadomestil za čas brezposelnosti so po njegovih besedah uskladitev dejanskega stanja z možnostmi. Izpostavil je, da je razlika med nadomestilom za čas brezposelnosti in minimalno plačo "najnižja na svetu". Marsikdo se zato vpraša, ali se mu sploh splača delati. Zadeva dolgoročno seveda ni rešljiva tako, da bi znižali nadomestilo, pač pa bodo delali na tem, da bi plače ponovno rasle.

"Dvig davka je poseg v socialno državo"


Glede davka na dodano vrednost (DDV) je spomnil, da je to dodatna obdavčitev. "Dvig davka je poseg v socialno državo," je dejal in opozoril, da dvig DDV prizadene vse, najbolj tiste, ki imajo najmanj, vpliva pa tudi na gospodarstvo. Možnost dviga tega davka ostaja skrajna možnost, če varčevalni ukrepi ne bodo v celoti prijeli ali če bomo pri njihovem sprejemanju zamujali, je dejal.

O ukinitvi brezplačnega vrtca za drugega otroka je Janša povedal, da je država leta 2008, ko je bilo to predlagano, to pokrila z lahkoto. Poraba v Sloveniji je bila namreč bistveno manjša kot v prihodnjih letih. Če bi poraba drugod z izjemo sociale ostala na enaki ravni, bi ta pravica lahko ostala, je pojasnil.

Tako pa se je denimo povečevalo zaposlovanje v javnem sektorju. Samo lani, ko je bil proračunski primanjkljaj 6,5-odstoten, je bilo poleg tega za avtorske in svetovalne pogodbe izplačanih 23 milijonov evrov. Ravno zaradi tolikšnega zneska je vlada po besedah premiera potegnila zavoro s prepovedjo sklepanja avtorskih pogodb v javnem sektorju. Predlagani zakon o uravnoteženju javnih financ po njegovih besedah predvideva, da bo v primeru RTV Slovenija o številu in vsebini pogodb odločal programski svet zavoda.

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net