TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Mag. Peter Debeljak, direktor URSM in mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer
najnovejši publkikaciji MLADINSKEGA SVETA LJUTOMER na pot...

Publikaciji na pot…

Mladinski svet Ljutomer je v teh dneh izdal informativno - promocijsko zloženko v nakladi 7000 izvodov. Zloženka predstavlja osnovne programske dejavnosti, pomembne dosežke MSL in kolektivne člane ljutomerskega mladinskega sveta. V zloženki so podane tudi osnovne smernice za mlade ter NVO, ki vključujejo mlade kako se lahko vsak delavnik s predlogi in aktivnim angažiranjem vključijo v dejavnost osrednje asociacije mladih v Prlekiji. Ljutomerska županja mag. Olga Karba je v omenjeni publikaciji zapisala: »Pomembna odlika občine Ljutomer je razveseljivo dejstvo, da so njene občanke in občani izjemno aktivni na številnih, resnično zanimivih področjih. Povezujejo se v društva, ki delujejo z veliko vneme in profesionalnosti ter s svojo dejavnostjo krepijo ustvarjalnost v našem okolju in obenem prispevajo k prepoznavnosti našega kraja doma in po svetu.

Pomemben prispevek na tem področju naredijo tudi društva in organizacije, ki so specializirane za udejstvovanje mladih. Toliko bolj razveseljivo je, da se njihovo delovanje v zadnjih letih vztrajno razvija in krepi ter dobiva vse bolj pomembne razsežnosti.

Iz tega razloga je povezovalna vloga Mladinskega sveta Ljutomer postala vse bolj ključna, saj predstavlja pomembno točko stika med oblikovanje občinskih politik razvoja in najbolj družbeno aktivnim delom mladinske populacije.

Zato iskreno podpiram delovanje te krovne mladinske organizacije, ki je že dokazala, da ni le dobra v opravljanju svoje temeljne povezovalne vloge, temveč zna in zmore oblikovati nove pobude, ki vodijo k upravičeno ambicioznim ciljem za prihodnost mladinskega udejstvovanja.

Uresničevanje teh ambicij štejem za našo skupno nalogo, ki bo še odločneje podčrtala vsa prizadevanja občine Ljutomer, da v največji možni meri deluje kot mladim prijazna občina, ki ne le vključuje mlade v svoje procese razmišljanja in odločanje, ampak odločno stavi nanje pri uresničevanju strateških načrtov za našo skupno boljšo prihodnost. « Direktor Urada RS za mladino mag. Peter Debeljak pa je za ljutomerski MS ob izidu pomembnega promocijsko-informativnega gradiva poudaril: » V Uradu RS za mladino kot nacionalni avtoriteti na področju mladinskega dela in mladinske politike v Sloveniji smo pred leti stopili na novo pot ustvarjanja sistemskih (in tudi praktičnih) podlag za vodenje bolj proaktivne, uspešne in medsebojno povezane mladinske politike.

Zavedali smo se, da moramo zaradi naraščajočih izzivov, povezanih z mladimi, hitro in učinkovito zapolniti razvojni zaostanek, ki ga na mnogih področjih žal še vedno beležimo. S stanjem še vedno ne moremo biti zadovoljni, vsekakor pa si upamo trditi, da so bili narejeni nekateri pomembni koraki naprej. Zavedali smo se tudi, da lahko to storimo zgolj v partnerstvu z vsemi ključnimi akterji, tako vladnimi, kot nevladnimi. Zato je bil naš napor med drugim v veliki meri usmerjen tudi v krepitev notranje heterogenega in pluralnega mladinskega sektorja. Na vseh nivojih delovanja - mednarodnem, nacionalnem, regionalnem in lokalnem. Zaradi zavedanja, da je razvoj mladinskega dela in mladinske politike na lokalnih ravneh še toliko bolj pomemben in občutljiv, smo zavestno sprejeli odločitev, da s svojimi ukrepi ostajamo tudi na tem nivoju in ne zgolj na nacionalnem, kot bi nam glede na naše pristojnosti pritikalo. V tem oziru predstavljamo izjemo od nekaterih drugih držav, s katerimi se radi primerjamo. Vendar pa je duh Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju jasen. Od nas terja, da se v večji meri osredotočamo na nacionalno razsežnost, lokalno pa prepuščamo lokalnim skupnostim. Vendar se ne želimo kar tako umakniti. Čeprav se v naslednjem letu prvič obeta rešitev, po kateri (zaradi številnih razlogov) ne bomo več neposredno sofinancirali programov mladinskih svetov lokalnih skupnosti, po drugi krepimo instrumente za razvojno podporo tovrstnim oblikam organiziranja. Verjamemo, da bomo na ta način veliko lažje odgovarjali na izzive, ki so pred vsemi nami.

V Uradu RS za mladino prepoznavamo mladinske svete lokalnih skupnosti kot ustrezne platforme za oblikovanje kvalitetnih politik na lokalni ravni, pri čemer pa seveda med posameznimi mladinskimi sveti obstajajo mnogotere razlike, tako glede uspešnosti vzpostavljanja mladinskega sveta kot pomembnega akterja mladih v dialogu z lokalno skupnostjo kot tudi v uspešnosti, aktivnosti, generacijskem prenosu vodilnih funkcij in dolgotrajnosti delovanja. Veseli me, da lahko za vaš mladinski svet ugotovimo, da ste naš dolgoletni in stabilni partner. Celo primer dobre prakse za okolje, iz katerega izhajate. V Ljutomeru dokazujete, da je kvaliteten razvoj mogoč tudi ob morebiti ne popolnoma optimalnih pogojih. Za to vam čestitam in želim uspešno delo še naprej. « Zloženka bo prevedena tudi v nemški, madžarski in angleški jezik ter bo preko pošte posredovana vsem gospodinjstvom in pravnim osebam na območju ljutomerske občine.

Publikaciji na pot... (33 kb) direktor URSM (396 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net