TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
OBVESTILA za NVO
15.04.2013, Slovenija

header

15. april 2013
št. 15/13
title
POVABILO K SOOBLIKOVANJU RAZVOJNIH DOKUMENTOV RS
Večkrat smo že obveščali, da na vladni ravni poteka priprava razvojnih dokumentov, ki bodo med drugim služili tudi kot podlaga za načrtovanje operativnih programov nove evropske finančne perspektive.

Za oblikovanje skupnih stališč in predlogov NVO so za april in maj načrtovana široka posvetovanja znotraj nevladnih organizacij, ki potekajo elektronsko na forumu http://civilni-dialog.net/forumSRS/ . Organizirani bodo tudi nevladniški posveti - po eden za vsako od prioritet Strategije razvoja Slovenije:
- 15. 4. ob 15h kultura in kulturne industrije (sejna soba CNVOS, Povšetova 37, 4. nadstropje)
- 16.4. ob 15h podjetništvo (sejna soba CNVOS, Povšetova 37, 4. nadstropje), na posvet se lahko prijavite na primoz.prijanovic@cnvos.si
- 16. 4. ob 15h znanje (Mladinski svet Slovenije, Dunajska 5, Ljubljana, 12. nadstropje), na posvet se lahko prijavite na minvos@umi.si
- 17. 4. ob 10h učinkovit javni sektor in pravna država (sejna soba CNVOS, Povšetova 37, 4. nadstropje), na posvet se lahko prijavite na primoz.prijanovic@cnvos.si
- 22. 4. ob 10h zdravje (sejna soba CNVOS, Povšetova 37, 4. nadstropje), na posvet se lahko prijavite na apga@amis.net
- 22. 4. ob 15h sociala (sejna soba CNVOS, Povšetova 37, 4. nadstropje), na posvet se lahko prijavite na zagovornistvo@vkljucen.si
- 24. 4. ob 9h zeleno (Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana), na posvet se lahko prijavite na info@planbzaslovenijo.si
Več »
POMEMBNO: Posvet nevladnih organizacij na temo prioritete znanje prestavljen na torek, 16. 4., ob 15. uri
Ker je MGRT v zadnjem hipu prav na dan, ko smo načrtovali NVO posvetovanje glede priorotete znanje, objavilo javno razpravo na isto temo, je NVO posvet prestavljen na torek, 16. 4. 2013, ob 15. uri. Zaradi spremembe datuma je druga tudi lokacija - posvet bo v prostorih Mladinskega sveta Slovenije, Dunajska 5, Ljubljana, 12. nadstropje.
Proti nedemokratičnim postopanjem Ministrstva za kulturo
Ljubljana, 15. 4. 2013 - Nevladne organizacije se od prejšnjega tedna borimo proti nedemokratičnim postopkom izbire predstavnikov civilne družbe v dialogu z vlado. Minister za kulturo Uroš Grilc bi namreč najraje videl, da bi o predstavnikih nevladnih organizacij odločalo kar ministrstvo samo. CNVOS, društvo Asociacija in Zveza kulturnih društev so se na to kritično odzvale - najprej s pismom ministru, ko odgovora ni bilo pa tudi s sporočilom za javnost. Potem, ko so se za zgodbo začeli zanimati mediji, se je tudi minister Grilc. Odločil je, da bo izbor predstavnikov nevladnih organizacij opravil Nacionalni svet za kulturo RS. Kar ni nič bolj nedemokratično, saj nacionalni svet imenuje ministrstvo samo. Ker tako postopek imenovanja predstavnikov nevladnih organizacij ne bo nič manj etatističen, je odgovoril tudi CNVOS. Celotno 'dopisovanje', ki je zaradi neodzivnosti ministra zašlo na strani medijev, si lahko preberete na tej povezavi .
9 proti 2 za vladne kršitve Resolucije o normativni dejavnosti
Ljubljana, 15. 4. 2013 - Tudi v tretjem tednu po imenovanju je vlada zabeležila bleščeč rezultat na polju ignoriranja javnosti pri pripravi predpisov. Med 8. in 12. aprilom 2013 so njena ministrstva pripravila 9 predlogov predpisov, pri katerih so bila kršena določila Resolucije o normativni dejavnosti oziroma načela dobre priprave zakonov in drugih predpisov. Konkretneje: tisti, ki jim zakoni krojijo življenje, pri devetih primerih predlogov predpisov, objavljeni prejšnji teden, ne bodo imeli na voljo vsaj 30 dni za dopolnila, komentarje in alternativne predloge. Dovolj časa za odgovore in ugovore bodo imeli le v dveh primerih.
Več »
rounded
NEVLADNIŠKI DAN ZA SNOVANJE PROJEKTOV ZA RAZVOJ PODEŽELJA
Praksa kaže, da je povezovanje nevladnih organizacij najlažje in obenem najplodnejše, ko gre za sodelovanje pri skupnih projektih. Partnerski razvoj projektov pomeni številne nove priložnosti za učinkovito črpanje različnih finančnih virov. Zato vas vabimo na celodnevni dogodek priprave partnerskih projektov na temo razvoja podeželja.

NEVLADNIŠKI DAN ZA SNOVANJE PROJEKTOV ZA RAZVOJ PODEŽELJA je namenjen iskanju inovativnih rešitev, novih povezav med akterji in oblikovanju konkretnih projektnih predlogov. Udeleženci bodo razvili skupne koncepte, CNVOS pa bo za vsakega od njih identificiral potencialne financerje. Za najbolj prepričljiv projektni koncept bo brezplačno napisal projektno dokumentacijo.
Več o dogodku >>

CELODNEVNI DOGODEK PRIPRAVE PARTNERSKIH PROJEKTOV NA TEMO RAZVOJA PODEŽELJA
13. 5. 2013 ob 9.00 - 17.00
City hotel Ljubljana, Dalmatinova 15
POMEMBNO: PRESTAVITEV DOGODKA, NAČRTOVANEGA 23. 4. 2013

Informacije in prijava:
01 542 14 22, info@cnvos.si
PRESTAVLJENA DELAVNICA »FINANČNA PODPORA MEDNARODNIH FUNDACIJ ZA OKOLJSKE PROJEKTE«
Obveščamo vas o spremembi datuma izvedbe delavnice, namenjene predstavitvi možnosti za črpanje finančne podpore mednarodnih fundacij za okoljske projekte. Delavnica je prestavljena s 25. aprila na 15. maj 2013. Vabljene tako manjše kot večje organizacije, ki izvajate dejavnosti na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti, ohranjanja naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst, podnebnih sprememb, globalnega segrevanja, trajnostne energije, ...

POMEMBNO: PRESTAVITEV DOGODKA S 25. APRILA 2013
Datum: 15. maj 2013, 10:00 - 15:00
Kotizacija: 70 EUR + DDV
Rok za prijavo: 20. april 2013
Št. udeležencev: 14
Prijava: 01 542 14 22, elektronska prijava

Vsebina delavnice:
Poleg javnih programov so nevladnim organizacijam na voljo tudi sredstva številnih mednarodnih fundacij, ki namenjajo finančno podporo NVO, delujočim na specifičnem vsebinskem in geografskem področju. Mnoge med njimi finančno podpirajo organizacije iz Evrope, pri čemer številne sprejemajo prijave skozi vse leto in niso časovno omejene. Kljub temu te možnosti monogokrat ostanejo neizkoriščene, zato smo se na CNVOS odločili za organizacijo delavnice, na kateri bomo predstavili možne vire financiranja - tokrat za okoljske projekte, seveda hkrati s predstavitvijo vsebine razpisnih dokumentacij ter postopkom izpolnjevanja prijavnih obrazcev. Več o delavnici >>
KAJ NOVA DELOVNA ZAKONODAJA PRINAŠA NVO? ŠE NEKAJ PROSTIH MEST NA DELAVNICI.
Še nekaj prostih mest na delavnici, posvečeni novi delovni zakonodaji in vsemu, kar morajo o njej vedeti nevladne organizacije.

Reforma trga dela prinaša novosti, pomembne za delo društev, zavodov in ustanov. Na novo določa minimalne odpovedne roke, opredeljuje dopustne razloge za sklepanje pogodb za določen čas, ureja zaposlovanje v enoosebnem zavodu, določa pravice do odpravnine in njihove višine za delavce s pogodbo za določen čas … Novosti je veliko, ker bodo v veljale že od sredine aprila, jih bomo vsi zaposlovalci morali kmalu natančno poznati.

Delavnico bo vodil Matej Verbajs, pravni svetovalec z desetletnimi izkušnjami z delom v nevladnih organizacijah. Več o delavnici >> Prijave in informacije: elektronska prijava , info@cnvos.si , 01 542 14 22
Kolektivni dopust
Obveščamo vas, da bomo zaposleni v CNVOS od 29. aprila do 3. maja 2013 na kolektivnem dopustu. Na vsa vaša vprašanja in elektronsko pošto bomo odgovorili 6. maja oziroma v prvem tednu po prvomajskih praznikih. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Pravni napovednik za nevladne organizacije
Ne spreglejte zadnjega pravnega napovednika za NVO za obdobje od 6. aprila do 12. aprila 2013. Dostopen je v Pravnem kotičku .
Evropska komisija sprejela Evropsko poročilo o razvoju 2013
Evropska komisija je sprejela Evropsko poročilo o razvoju 2013, ki se osredotoča na prednostne naloge na svetovni ravni po letu 2015, s katerimi bi se omogočila čim boljša podpora razvojnih prizadevanj najrevnejših držav.
Več »
Podelitev nagrad družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji
Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib vabita na podelitev priznanj finalistom in razglasitev zmagovalcev prve evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji. Dogodek bo potekal v četrtek, 18. aprila 2013, s pričetkom ob 17. uri, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.
Več »
Prva mednarodna co-konferenca »Družbena odgovornost - od naključja do strategije«
Ekvilib inštitut obvešča, da bo 13. maja 2013 na Bledu potekala prva mednarodna co-konferenca »Družbena odgovornost - od naključja do strategije«. Združili bodo dve dosedanji konferenci - Mednarodno konferenco o družbeni odgovornosti Studia Moderna in Mednarodno konferenco Poti družbene odgovornosti Ekvilib inštituta in Mreže za družbeno odgovornost Slovenije.
Več »
Srečanje NVO Mestne občine Koper
V okviru projekta Stičišče NVO Obalno-kraške regije bo v četrtek, 18. aprila 2013, ob 18. uri potekalo srečanje nevladnih organizacij Mestne občine Koper. Srečanje bo v prostorih Središča Rotunda, Destradijev trg 11, Koper.
Več »
PRSTaN vabi k sodelovanju pri oblikovanju vse-regijskega projekta
PRSTaN vabi k sodelovanju pri oblikovanju vse-regijskega projekta. Na delavnicah "Skupaj do regijskega projekta in sredstev" bodo viharili možgane ter skupaj oblikovali vsebino projekta, ki bo prepričal tudi lokalne skupnosti, da ga vključijo v regionalni razvojni program, ki bo črpal evropska sredstva v obdobju 2014-2020.
Več »
Serija razprav "Kriza rasti"
Društvi Focus in Humanitas pripravljata serijo razprav "Kriza rasti", na katerih bodo izzvali klasično razumevanje razvoja kot gospodarske rasti, idejo rasti postavili v kontekst (zahodne) ideje razvoja ter poskušali pojasniti, zakaj potrebujemo korenite spremembe sistema.
Več »
Vabljeni na 2. Mednarodni festival znanja in kulture starejših
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, nacionalna mreža 45 univerz za tretje življenjsko obdobje, pripravlja 25. aprila 2013 v Novi Gorici 2. mednarodni festival znanja in kulture starejših. Festival je namenjen predstavitvi vrednih dosežkov starejših študentov slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje in sorodnih obmejnih italijanskih organizacij na področju izobraževanja in kulture (Gorica, Krmin).
Več »
Prvomajska šola Delavsko-punkerske univerze: Tranzicija, varčevanje in prvotna akumulacija - odgovori levice
Delavsko-punkerska univerza vabi na "Prvomajsko šolo: Tranzicija, varčevanje in prvotna akumulacija - odgovori levice". Potekala bo od 26. aprila do 1. maja 2013 v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana.
Več »
KŠTM-jevo srečanje z društvi
Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti KŠTM Sevnica vabi vsa društva s sedežem v občini Sevnica na skupno srečanje, ki bo v ponedeljek, 22. aprila 2013, ob 16. uri, v sejni sobi športnega doma Sevnica.
Več »
Brezplačna delavnica mediacije za izobraževalne nevladne organizacije
ŠOUP obvešča, da bo 17. aprila 2013 v Kopru potekalo strokovno izobraževanje na temo razreševanja konfliktov in uporabnosti mediacijskih veščin v nevladnih organizacijah. Izobraževanje, ki ga bosta izvedla Barbara Kramžar, vodja vsebin in mediatorka na PRIMSS-u ter Mišo Pušnik, mediator in trener mediatorjev pri Zavodu Rakmo, organizira Primorsko svetovalno središče - PRIMSS.
Več »
Strokovna ekskurzija v Dravsko in Ziljsko dolino
Društvo katoliških pedagogov Slovenije organizira v soboto, 11. maja 2013, strokovno ekskurzijo v Dravsko in Ziljsko dolino. Izlet bo vodil dr. Peter Vencelj. Odhod avtobusa iz Ljubljane bo ob 7.00 uri (izpred cerkve sv. Jožefa).
Več »
Zakonski in družinski inštitut: Pomladanska ponudba delavnic in izobraževanj
Zakonski in družinski inštitut je pripravil pomladansko ponudbo delavnic in izobraževanj. Kotizacija!
Več »
Dan za spremembe tudi letos odlično uspel!
Slovenska filantropija je s številnimi prostovoljskimi organizacijami in posamezniki 5. in 6. aprila organizirala že 4. Dan za spremembe, ki je bil namenjen izmenjavi predmetov z namenom zbiranja sredstev za šolske sklade. Letos so se povabilu Slovenske filantropije odzvala številna društva, šole, občine in posamezniki, ki so v skoraj 50 krajih po Sloveniji organizirale 80 akcij izmenjave predmetov.
Več »
Deklaracija DOPPS o lovu ptic
V petek, 5. aprila 2013, se je preko 50 članov Društva za opazovanje in proučevanj ptic Slovenije (DOPPS - BirdLife Slovenia) udeležilo letnega zbora članov DOPPS 2013, ki je potekal v prostorih Grand hotela Union v Ljubljani. Sporočilo za javnost objavljamo v nadaljevanju.
Več »
Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise v Kopru!
Skupna ribiška politika (SRP), ki v EU določa kdo, kdaj in koliko lahko lovi, je prvič po desetih letih v ponovnem pregledu. Ikonični Greenpeaceov ledolomilec Arctic Sunrise je v ta namen na pomembni poti, da izkaže podporo malim, trajnostnim priobalnim ribičem z vse Evrope. Ladja se bo ustavila tudi v Kopru, kjer bodo potekali vodeni ogledi, strokovni posveti in druge dodatne dejavnosti, in sicer med 17. in 19. aprilom od 14. do 19. ure na potniškem terminalu Koper.
Več »
4. Eko konferenca ob svetovnem dnevu Zemlje
Tudi letos bo ob svetovnem dnevu zemlje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala Eko konferenca, ki jo organizira društvo Planet zemlja v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana. Dvodnevna brezplačna konferenca, namenjena tako mladim kot stroki, se bo odvijala 22. in 23. aprila 2013 med 9.30 in 14. uro, v dvorani Povodni mož Gospodarskega razstavišča.
Več »
Smetumet objavlja novo sezono delavnic
Kulturno ekološko društvo Smetumet objavlja novo sezono delavnic, vsakič z drugo vodilno temo, tehniko, izhodiščnim materialom ali končnim izdelkom pod vodstvom ene od smetumetk.
Več »
Posvet o trajnostni mobilnosti
Umanotera vabi, da se udeležite strokovnega posveta o evropskem tednu mobilnosti "Ukrepi občin kot znanilci trajnih sprememb na področju trajnostne mobilnosti". Potekal bo v torek, 23. aprila 2013, v veliki sejni dvorani Mestne hiše MOL, Mestni trg 1, Ljubljana.
Več »
Vabilo na posvet o okoljski vzgoji
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov - Skavtski okoljski center vabi, da se jim pridružite na posvetu o okoljski vzgoji, ki bo potekal v torek, 23. aprila 2013, na kmetiji odprtih vrat »Na Kurenu«, Stara Vrhnika 97, Vrhnika, s pričetkom ob 9.00 uri.
Več »
Podeželje - gostovanje dr. Michaela Woodsa
Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi na predavanja prof. dr. Michaela Woodsa, enega vodilnih evropskih strokovnjakov za podeželje, ki prihaja z Univerze v Aberystwythu (Wales, Združeno kraljestvo).
Več »
Ekvilib Inštitut vabi na dve delavnici
Ekvilib Inštitut vabi na delavnici "Pravice ali prav(lj)ice?" (15. 4. 2013) in "Testing kot metoda dokazovanja diskriminacije" (22. 4. 2013).
Več »
Otroci priseljencev se pogosteje soočajo s segregacijo in pristanejo v slabših šolah
Glede na novo študijo, opravljeno za Evropsko komisijo, se novo prispeli otroci priseljencev pogosteje soočajo s segregacijo in pristanejo v slabših šolah. To vodi v slabo učinkovitost in veliko verjetnost, da otroci zgodaj opustijo izobraževanje. Študija predlaga, naj države članice zagotovijo ciljno usmerjeno podporo pri izobraževanju za otroke priseljencev, ki zajema specializirane učitelje ter sistematično sodelovanje staršev in skupnosti, da bi se izboljšalo njihovo vključevanje.
Več »
Smrtna kazen v 2012: Kljub nekaterim korakom nazaj svet brez nje postal bližji
Amnesty International v letnem pregledu smrtnih kazni in usmrtitev ugotavlja, da se je kljub nekaterim korakom nazaj, ki so v letu 2012 razočarali, globalni trend proti odpravi smrtne kazni nadaljeval.
Več »
Odprto pismo Virantu - zahteve izbrisanih CIIA
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net